Voldoet u aan de (voedselveiligheid)eisen die gesteld worden door uw afnemer?
Vinçotte certificeert uw bedrijf volgens de VVAK standaard. Wij zijn hiervoor erkend door het akkerbouw certificeringsoverleg welke de beheerder is van de deze standaard. In het akkerbouw certificeringsoverleg zijn vertegenwoordigd: telers (LTO/NAV), afnemers (VAVI/BO Akkerbouw/AVEBE/Suiker Unie/NAO en Vigef), kwekers (Plantum NL) en loonwerkers (Cumela). Het certificaat wordt geaccepteerd door alle afnemers binnen het akkerbouw certificeringsoverleg.
Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) is begin 2005 ontstaan door het samenvoegen van de voedselveiligheidscertificaten (VVC’s) voor aardappelen, suikerbieten, industriegroenten en granen, zaden en peulvruchten (GZP). Het VVAK verschilt inhoudelijk niet van de afzonderlijke VVC’s met uitzondering van zetmeelaardappelen en suikerbieten. Het VVAK betekende een vereenvoudiging, omdat alle eisen voor deze gewassen opgenomen zijn in één certificatieschema. Op het certificaat wordt vermeld voor welke van de gewassen het certificaat geldt. Indien u reeds één of meerdere VVC’s hebt, dan kunt u deze via ons laten omzetten in VVAK.
Vinçotte is de grootste aanbieder voor VVAK certificatie (incl. aparte VVC’s) en werkt met een landelijk netwerk van auditoren welke beschikken over veel praktijkkennis van de agrarische sector.
U voert de zelfbeoordeling uit conform de checklist en neemt maatregelen daar waar noodzakelijk. Deze checklist dient (bij voorkeur bij de start van het teeltseizoen) ingevuld en ondertekend te worden en op het bedrijf te blijven. U meldt zich bij Vinçotte aan voor certificatie waarna wij een afspraak met u maken voor de inspectie. Wanneer de inspectie met goed resultaat is doorlopen ontvangt u van ons het certificaat.
VVAK certificering is bedoeld voor het teeltbedrijf. De reikwijdte van een VVAK certificaat (incl. los VVC) eindigt daar waar de verantwoordelijkheid voor het product wordt overgedragen aan de afnemer