U bevindt zich in de sector Chemie & Petrochemie

Keuring voor Ingebruikneming drukapparatuur

Een Keuring voor Ingebruikneming (KVI) van drukapparatuur laten uitvoeren? Vinçotte Nederland is specialist in het uitvoeren van drukapparatuur keuringen. 

Bij raffinaderijen, chemische fabrieken maar ook stomerijen wordt apparatuur gebruikt welke potentieel gevaarlijk zijn. In deze apparatuur bevinden zich gassen en vloeistoffen onder druk en kunnen bovendien giftig of brandbaar zijn. Deze apparatuur wordt onderling met elkaar verbonden door leidingen. Deze potentieel gevaarlijke apparatuur wordt gedefinieerd als “drukapparatuur”.

Als gebruiker van drukvaten en installatieleidingen bent u op grond van het “Warenwetbesluit drukapparatuur 2016” in bepaalde gevallen verplicht om het vat of de leiding te laten keuren door een onafhankelijke keuringsinstantie, officieel NL-CBI. Of een drukvat een gekeurd moet worden door een NL-CBI is afhankelijk van zijn druk en inhoud. Bij installatieleidingen wordt de keurplicht bepaald door druk en nominale diameter. Als een drukvat of installatieleiding gekeurd moet worden, noemen we dit een aangewezen drukvat of aangewezen installatieleiding.

Keuring voor Ingebruikneming

Voordat u met uw aangewezen drukvat of aangewezen installatieleiding in bedrijf gaat, moet u een KVI laten uitvoeren door een onafhankelijke instantie (een NL-CBI). Tijdens de KVI zal de NL-CBI de opstelling van het aangewezen drukvat of installatieleiding controleren. Dat betekent dat er gecontroleerd wordt of het vat / de leiding goed is opgesteld, er aarding is aangebracht, de benodigde beveiligingen zijn aangebracht, de beveiligingen werken, de benodigde documentatie aanwezig en juist is.

De NL-CBI zal een rapport opmaken van de KVI en als alles in orde is zal er een VVI (Verklaring Van Ingebruikneming) worden afgegeven.

Inhoud van een KVI

Een Keuring voor Ingebruikneming bestaat uit:

  • Controle op aanwezigheid nieuwbouwdocumentatie zijnde de verklaring van overeenstemming van het samenstel waarin het vat/leiding is opgenomen
  • Controle of de opstelling voldoet aan de eisen van de gebruikershandleiding
  • Verificatie drukapparaat
  • Controle opstelling drukapparatuur
  • Controle en eventueel testen van de beveiligingen

Keuring voor Ingebruikneming laten uitvoeren 

Vinçotte Nederland is een erkende NL-CBI en daarom volledig bevoegd om de Keuring van Ingebruikneming uit te voeren. Als de Keuring van Ingebruikneming succesvol is afgerond verstrekken wij de wettelijk benodigde Verklaring Van Ingebruikneming en het wettelijk benodigde aantekenblad.

Vinçotte Nederland voert naast een Keuring voor Ingebruikneming ook een scala aan andere inspecties en keuringen op drukapparatuur uit. Neem via onderstaand contactformulier direct contact op voor meer informatie.

Interesse in deze oplossing? Neem contact op!

Uw bericht is succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.

Stel hieronder uw vraag aan ons gespecialiseerde team.