U bevindt zich in de sector Chemie & Petrochemie

Phased Array lasonderzoek

Wilt u Phased Array lasonderzoek laten uitvoeren? De kwaliteit van materialen en verbindingen is essentieel voor de veiligheid en bedrijfszekerheid van installaties en producten. Alle fabrikanten moeten de veiligheid en de levensduur van hun producten kunnen waarborgen voordat deze op de markt komen. Vinçotte Nederland voert niet-destructief onderzoek (NDO) uit. Als specialist bieden we diverse ultrasone onderzoekstechnieken aan waaronder Phased Array onderzoek.

Inhoud Phased Array onderzoek van lassen

Phased Array is een ultrasoon onderzoek waarbij men gebruik maakt van tastertechnologie. Door middel van meerdere kristallen in één behuizing kan er een ultrasoon bundel gecreëerd. Het genereren van de geluidsbundel(s) gebeurt door middel van het getimed aansturen van de verschillende kristallen met behulp van geavanceerde ultrasoon apparatuur. De vorm, hoek, focussering en intensiteit van de bundel kan worden gevarieerd binnen bepaalde grenzen. Hierdoor zijn we in staat om de geluidsgolven te “richten” op specifieke zones in het te onderzoeken object.

Toepassen Phased Array onderzoek

Bij Phased Array wordt gebruik gemaakt van reflectie en gelden dezelfde eigenschappen als bij ultrasoon lasonderzoek. Bij het onderzoek worden er over het algemeen één of meerdere tasters in een frame met een bepaalde afstand tot de lasnaad parallel langs de lasnaad voortbewogen. Phased Array lasonderzoek kan worden toegepast op lassen van diverse staalsoorten en kunststoffen. De minimale wanddikte voor koolstofstaal bedraagt 3,2 mm. Er is geen echte bovengrens voor de wanddikte bij dit onderzoek. De minimale diameter bedraagt 33 mm (1 inch). Voor Phased Array onderzoek is het noodzakelijk om aan minimaal één zijde van de las voldoende vrije ruimte te hebben om het lasvolume te onderzoeken. Indien mogelijk dient de las echter van beide zijden te worden onderzocht.

Alternatieve en aanvullende onderzoeksmethodes

Phased Array lasonderzoek is net als ultrasoon onderzoek gevoeliger voor vlakke fouten zoals scheuren en bindingsfouten dan radiografisch onderzoek. Radiografisch onderzoek kan echter volumetrische fouten zoals gas en slak beter detecteren. Voor Phased Array onderzoek geldt dat het belangrijk is om de fouten zo loodrecht mogelijk aan te stralen. Daarom is het belangrijk om de exacte geometrie van de las en de lasvoorbewerking te weten. Phased Array wordt regelmatig gecombineerd met TOFD onderzoek. Tevens wordt Phased Array soms aangevuld met een oppervlakte onderzoek zoals magnetisch onderzoek of penetrant onderzoek.

Phased Array lasonderzoek laten uitvoeren

Vinçotte Nederland is specialist in ultrasoon onderzoek waaronder ook Phased Array valt. Naast Phased Array onderzoek van lassen kan er ook gekozen worden voor conventioneel ultrasoon lasonderzoek of lasonderzoek met behulp van TOFD. Ook is het mogelijk om corrosionmapping uit te voeren met behulp van Phased Array.

Daarnaast voert Vinçotte ook een scala aan andere niet-destructief onderzoeksmethoden (NDO) uit. Neem via onderstaand contactformulier direct contact op voor meer informatie.

Interesse in deze oplossing? Neem contact op!

Uw bericht is succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.

Stel hieronder uw vraag aan ons gespecialiseerde team.